Stichting GRAND STAND werd in september 1999 opgericht door Adriaen van der Veen en komt voort uit zijn zangschool ‘Zingen is heerlijk’. Het doel van GRAND STAND was om voor amateur(koor)zangers de drempel naar het theaterpodium te verlagen. Hiertoe produceerde GRAND STAND musicals die waren gebaseerd op Amerikaanse films en Broadwaymusicals uit de jaren ‘30, ‘40 en ‘50. Tegelijkertijd werden er ook kindermusicals gemaakt.

Vele zangtalenten vertoonden hun kunsten in de in eigen huis geschreven musicals ‘Let me sing and I’m happy’; ‘Ballots of love’; ‘Porter in Paris’; ‘Try a millionaire’ en ‘Heroes on the run’. Onder regie van Jan Leibbrandt-van der Vleugel speelde GRAND STAND tussen 2002 en 2006 de musicals ‘Anything for Love’; ‘Dancing to Delight’ (revue); ‘De ster’ en ‘Veel Liefs!’. Deze producties bevatten naast de originele composities ook bewerkingen en eigen Nederlandse teksten van songs gebaseerd op musicals uit de jaren ’30, ’40 en ’50. De door het koor gezongen liedjes waren altijd prachtig meerstemmig gearrangeerd door Lodewijk de Weerd. In 2005 bracht GRAND STAND haar laatste volwassen musicalproductie voor het voetlicht. Vanaf dat moment ging de stichting alleen verder met de productie van kindermusicals. In 2010 werden deze onder gebracht in stichting Applause 4kids.

Adriaen van der Veen ging zich bekwamen in het begeleiden en dirigeren van verschillende koren (o.a. Ongekend Sentiment in Amstelveen en het herenkoor De Valsche Noot in Aerdenhout). Hij heeft hiervoor het Kurt Thomas certificaat (voor koordirectie van het Conservatorium Utrecht) behaald.

Een diepe wens van Adriaen was om te werken met een klassiek repertoire. In 2011 richtte hij het GRAND STAND Classickoor op waarmee hij een paar keer per jaar uitvoeringen geeft met licht klassiek koorrepertoire.

De liefde voor het lichtere genre bleef echter aan hem trekken en in 2015 werd het GRAND STAND Musicalkoor nieuw leven ingeblazen. Dit koor werkt ieder jaar naar een swingend project toe waarin de liedjes uit de eerder genoemde musicals prominent aanwezig zijn.